Fudoshin dojo – VKKKK Se.

VELENCEI-TÓ KÖRNYÉKI KYOKUSHIN KARATE KÖZHASZNÚ SPORT EGYESÜLET (VKKKK Se.) – FUDOSHIN DOJO

ROHONYI ISTVÁN – 5. DAN KARATE MESTER

 

1982 májusában hagytam abba a vízilabdázást és kezdtem dolgozni a vendéglátóiparban. Itt ismerkedtem meg Halász Károllyal, a Mesteremmel, aki elkezdte "szívni a vérem", hogy jöjjek le karatézni. Mivel a labda bűvöletében éltem, nem igazán érdekelt ez az ütöm-rúgom dolog.

Minden hétvégén elmondta  legalább kétszer-háromszor, hogy jöjjek már edzeni, /ennyit az indíttatásról/ három hónap után beadtam a derekam és szeptember közepén lementem egy délelőtti edzésre, ahol  zsákolás, erősítés és küzdelmek voltak, nem kimondottan karate. Azóta itt vagyok!

Kezdetben az fogott meg, hogy jó volt a társaság. Ezekben az időkben (80-as évek eleje) még nem igazán volt információnk, hogy mi is az a karate, egy két Bruce Lee filmtől eltekintve.

Két évnyi délelőtti edzegetés után egyszer egy délutáni karate edzésre is lementem. 

Na, itt aztán valami igazán megfogott! Addigra már a Mesteremmel is nagyon jó lett a kapcsolatom, mivel én apa nélkül nőttem fel, egyszerre volt barát, apa és Mester.

A kyokushin karate edzés hangulata, fegyelmezettsége, széleskörű technikai repertoárja, az együtt hangos kiai-jal elvégzett sok-sok mozdulat libabőrös érzete után végképp beleszállt a karate lelkembe!  

1987-ben indultam először versenyeken. Ez az év volt az egyik fordulópontja az életemnek, ekkor köteleztem el végleg magam a karate mellett.

Sok-sok versenyen indultam kisebb nagyobb sikerekkel, de a legbüszkébb a két csapatbajnoki aranyérmemre, az Angol-Bajnoki ötödik helyezésemre és a Wales-i harmadik helyezésemre vagyok. Nyolc évnyi élsport után, 1994-ben hagytam abba a versenyzést.

Mindeközben, még 1989-ben kezdtem segíteni a Shihannak /Halász Károly megszólítása a karatéban/ edzést tartani a kicsiknél, a 6 és 8 év közötti korosztálynak. Már akkor fantasztikus érzések kerítettek hatalmukba, ami a tanítással való foglalkozást jelenti! 

Ez azóta sem változott, mindig feldob és semmihez nem fogható, amikor egy gyermeknek, serdülőnek, felnőttnek a kyokushin karatén keresztül  meg tudom változtatni az életét, pozitív irányba. 

 

Azóta is ez az ars poetica-m: amikor velem kapcsolatba kerülnek, akkor azt érezzék, hogy több lehetőségük van, hogy többet tudnak elérni a sportban, magánéletben, munkahelyen, iskolában, mint amit gondolnak magukról.

A lélek vezeti az életünket, ennek kell a helyén lenni!

A Velencei-tó környéki településekkel 1995-ben kerültem közelebbi kapcsolatba, amikor is a családdal leköltözünk Sukoróra, a Velencei-tó mellé. 

Ekkor már egy éves volt Máté fiam, 97-ben Aliz is megszületett, így egyre nehezebbé vált összeegyeztetni a budapesti edzéstartást, a munkát és a családot, így végül 1999 szeptemberében megnyitottam a saját dojomat /edzőterem/ a gárdonyi iskolában!

A kezdeti időszakban elég sokan jöttek edzeni, 40-50 fő között volt a létszám. 

Aztán ez a létszám szép lassan leapadt, úgy gondolom azért, mert nem voltam elég felkészült sem szakmailag, sem emberileg. Közben  2003-ban elkezdtem a kápolnásnyéki iskolában is edzést tartani. Ezen idő alatt persze voltak kisebb sikerek a tanítványaim részéről, de általánosságban elmondható, hogy ez a tanulási időszakom volt edzői karrieremben. 

 

Igazi változás 2011-től következett be, mint ahogy a magánéletemben és a munkámban is. Ekkor egy nagy szemléletváltáson mentem át az életemben, megismerkedtem olyan emberekkel, akik felnyitották a szemem, hogy tanulni, fejlődni, változni, haladni kell bizonyos elvek mentén, és akkor, de csak akkor leszel sikeres mind a magánéletben, a sportban és a munkában egyaránt! 

Ennek a paradigmaváltásnak köszönhetően elkezdtek jönni a sikerek. 

Minden évben több alkalommal veszünk részt különböző hazai és külföldi versenyen, szemináriumokon, edzőtáborokban, továbbképzéseken, ahol a gyerekek egyre jobban elmélyítik tudásukat, fejlesztik magukat, melyeknek eredményeként egyre több érmet és kupát hoznak haza! Rendszeresen tartunk bemutatókat is különböző helyszíneken, különböző események kapcsán. Ilyenkor tudjuk a nagyközönségnek is megmutatni a csapatban rejlő képességeket.

 

Jelenleg mintegy 70 gyerek, fiatal és felnőtt jár hozzám edzeni, és ez a szám egyre csak növekszik! 

 

És végül a terveink:

 

Elsősorban szeretnék jobb emberré válni azáltal, hogy a környezetemben élőknek segítek megváltoztatni pozitív irányba az életüket, amivel ezen keresztül én is jobb emberré válok. 

 

Ami a karatét illeti 2015 novemberében Japánban vizsgázom ötödik Danra, amit tudom, hogy sikerrel abszolválok. Ez a személyes előre lépés által biztos vagyok abban, hogy egy újabb nagy lökést kapok, hogy még jobban elmélyedjek a karatéban és ennek oktatásában, ami által a tanítványaim is fejlődnek, úgy létszámban, mint tudásban. Így egyre szélesebb körben tudom terjeszteni azokat a sikerelveket, amelyeket jómagam is követek. Gondolok itt ezekre:

- szeretet, 

- tisztelet,

- segítőkészség,

- becsületesség,

- alázatosság,

- önbecsülés,

- figyelem.

 

Edző

Shihan Rohonyi István 5.dan

Sosai Masutatsu Oyama

Oldal tetejére